Proč využít advokátní úschovu

Proč využít advokátní úschovu

Při převodu nemovitosti operují obě smluvní strany, tedy prodávající i kupující, s vysokými částkami, mnohdy s celoživotními úsporami. Kromě sepsání úplné a korektní kupní smlouvy a návrhu na vklad do katastru je proto důležité dbát zvýšené opatrnosti i při samotném převodu částky za nemovitost. Proč je tomu tak?

Ochranná lhůta při přepisu v katastru nemovitostí

Po podpisu smlouvy a uhrazení částky za nemovitost vás čeká přepis nemovitosti na katastru. A právě až po úspěšném přepisu listu vlastnictví se kupující stává skutečným majitelem a získává vlastnická práva.
Jenomže v celém procesu je nemalý prostoj – tzv. ochranná lhůta. Ta plyne po dobu 20 dnů od podání návrhu na vklad do katastru. V rámci této doby může kterákoli strana návrh stáhnout, případně může katastr návrh z různých důvodů zamítnout.
Jestli jsou důvody k zamítnutí odstranitelné, pouze se prodlouží celá doba zápisu. Ovšem jestli jsou neodstranitelné, katastr proces zastaví – a kupující mnohdy nemá způsob, jak své peníze získat zpět.

Advokátní úschova chrání obě strany

Právě proto existuje tzv. advokátní úschova, díky které nemusí kupující platit přímo na účet prodávajícího. To znamená, že kupující částku pošle na účet nezávislé třetí strany, a až po úspěšném přepisu nemovitosti v katastru a doložení nového listu vlastnictví tato třetí strana částku uvolní na účet prodávajícího. V případě, že k přepisu nedojde, získá kupující své peníze zpět.
Prodávající tak nemusí nemovitost přepsat před obdržením peněz, a ani kupující nemusí hradit částku za nemovitost, kterou bude reálně vlastnit nejdříve za 21 dní – obě strany jsou chráněny.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.


Přesto mnoho lidí považuje možnost úschovy za zbytečnou, či dokonce za způsob, jak z klienta „dostat“ víc peněz. Není tomu ale tak. I když druhé straně maximálně důvěřujete, problém nemusí nastat pouze úmyslným nekalým jednáním, ale i nenadálou událostí.  

Bezpečná úschova u advokáta či notáře

Existuje hned několik způsobů, jak úschovu provést. Asi nejčastější je úschova u advokáta, která kombinuje výhody poměrně nízké ceny i míry rizika. Ceny tlačí dolů vysoká konkurence advokátů v ČR, ale nevybírejte pouze podle ceny. 
"Jako v mnoha jiných oblastech jsou na prvním místě přímá doporučení či reference a zkušenosti lidí, kterým věříme. Zanedbatelná určitě není ani tradice a historie advokátní kanceláře. Následně si všímejte i přístupu advokáta k vašemu případu. Důležité je, zda advokát hledá řešení, které je nejvýhodnější pro klienta, i když třeba není nejvýdělečnější pro advokáta. Advokát by měl být schopen nabídnout klientovi různě nákladná řešení a dokázat mu srozumitelně vysvětlit, co každé z nich obnáší a jaké jsou jeho výhody a nevýhody. Je dobré se zeptat, jaké zkušenosti má daný advokát v právní oblasti, kterou klient potřebuje řešit. Pokud jde v případu o větší hodnoty, což není neobvyklé, stojí za to informovat se, jaké má advokát či AK pojištění odpovědnosti za škodu. Pokud bych to měl shrnout, tak na prvním místě je podle mě osobní doporučení, na druhém vlastní dojem (pocit) a na třetím zkušenosti advokáta či AK s konkrétní problematikou," odpověděl nám na otázku, jak si vybrat správnou advokátní kancelář, pan Mgr. Ing. Ondřej Kolář, který provozuje úspěšnou advokátní kancelář v Praze. 

A jaký typ úschovy zvolit? "Nejbezpečnější je jednoznačně úschova bankovní, a to u velké tradiční banky. Jak říká jeden můj kolega, banka nemá nožičky, s penězi utéct nemůže, ani kdyby chtěla. Cena notářské úschovy je stanovena tarifem, cena advokátní úschovy je smluvní. Takže zatímco advokát si za úschovy částky 5 milionů Kč řekne obvykle cca 3 000 - 8 000 Kč, cena notářské úschovy stejné částky činí fixně 13 600 Kč. Co se týče technického provedení úschovy (zvláštní účet úschovy, zákaz dispozice s uschovanými prostředky, pojištění, řešení v případě exekuce, či úmrtí schovatele), tam si myslím, že jsou podmínky notářské a advokátní úschovy z hlediska klienta obdobné. U notářské úschovy ale podle mého názoru plyne větší pocit bezpečí hlavně z titulu jisté formálnosti funkce notáře, který je státem jmenován k provádění (mimo jiné) úředních úkonů. Notářů je také menší počet a jsou lidmi obecně považováni za důvěryhodné osoby. Určitě je také znám mnohem menší počet případů podvodů či zpronevěr ze stran notářů než ze strany advokátů, byť i u nich je těch případů velmi málo," doplnil pan Kolář.

Nabízí vám úschovu realitní kancelář? 

Zejména menší realitní kanceláře vám možná budou nabízet úschovu přímo na jejich účtu. To je ale z dnešního pohledu nestandardní a nový realitní zákon měl dokonce tyto praktiky zakázat. I když k zákazu přímo nedošlo, kvalitní realitka by vám tuto službu vůbec neměla nabízet.
Realitní kancelář je totiž soukromý komerční subjekt, a s přijatou částkou může v podstatě libovolně disponovat. V případě krachu realitky o částku jednoduše přijdete a neexistuje způsob, jak se domáhat práva. Pro tento typ úschovy neexistuje žádný regulativ a ani povinné pojištění. Jestli přesto tuto možnost zvažujete, důkladně si ověřte hospodářské výsledky dané realitky a také reference klientů. 
Nenechte se proto zlákat nízkou cenou, či dokonce nabídkou úschovy zdarma. Profesionální realitní kancelář vám naopak nabídne zprostředkování úschovy u ověřeného advokáta a tato úschova je vždy zahrnuta v celkové provizi makléře.

Úschova u třetí osoby

Někteří lidé volí i úschovu u libovolné třetí osoby – třeba u společného známého. Zde ale povyšte bezpečnost nad důvěru. Jak už bylo zmíněno výše, hladký průběh úschovy nemusí ohrozit pouze nekalý úmysl, ale i nenadálá nešťastná událost.

Několik rad pro bezpečnou úschovu

Způsob převodu částky za nemovitost mějte písemně potvrzený již v kupní smlouvě, a to včetně detailního postupu v případě, že katastr vklad zamítne. Mějte sepsanou smlouvu o advokátní úschově a na všechny dílčí kroky žádejte písemné potvrzení uschovatele. A vůbec nejdůležitější – vyhledejte skutečně důvěryhodného uschovatele
V novodobých dějinách ČR je hned několik případů zpronevěry úschovy. S výběrem vhodného advokáta vám nejlépe pomůže zkušený realitní makléř. Právě zajištění bezpečné úschovy je pro mnoho lidí jedním z hlavních důvodů, proč využívají služeb realitky. Na vlastní pěst si úschovu budete zařizovat jen stěží, a volně dostupné reference advokátů jsou mnohdy zavádějící.
Neváhejte na našich stránkách nezávazně poptat prověřeného realitního makléře. 

Publikováno: 4.12.2019

Poslední aktualizace: 25.4.2020

Téma: Notářská úschova Advokátní úschova Bankovní úschova Úschova u realitní kanceláře Převod nemovitosti

Související články

Kolik zaplatíte za advokátní úschovu?

Téma: Advokátní úschova FAQ

Odměny za advokátní úschovu se rozdělují do několika kategorií podle výše uschované finanční částky. Jaké tyto kategorie jsou?

Přečíst článek

Jak na darování nemovitosti

Téma: Darovací daň Darovací smlouva na nemovitost Převod nemovitosti Daň z nabytí nemovitosti

Nejčastěji se nemovitosti darují mezi příbuznými, a to proto, že darování je mnohem levnější i rychlejší než jiné formy převodu nemovitosti. V tomto článku vám poradíme jak na to.

Přečíst článek

Jak na prodej nemovitosti?

Téma: Home staging Rezervační smlouva na nemovitost Katastr nemovitostí Prodej nemovitosti Výpis z katastru nemovitostí Advokátní úschova List vlastnictví (LV)

Ceny nemovitostí stoupají, hlavně v Praze a okolí. Také už jste přemýšleli, že na té svojí zkusíte vydělat prodejem? Pokud ano, nebo se o tuto problematiku zajímáte z jiného důvodu, pak čtěte dále. Tento článek je určený přesně pro vás.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích