Úrokové sazby hypoték po dlouhé době klesly. Výraznější zlevnění se ale nechystá.

Úrokové sazby hypoték po dlouhé době klesly. Výraznější zlevnění se ale nechystá.

Jak vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu, průměrná úroková sazba hypoték počátkem října činila 6,20 procenta a za poslední měsíc klesla o 0,03 procentního bodu. Šlo o druhý pokles v řadě po sérii růstů od května 2021.

 

Prvními vlaštovkami levnějších hypoték bylo snížení sazeb UniCredit bank a Hypoteční banky již v srpnu. Dle Hypoindexu tak začátkem září průměrná úroková sazba hypoték činila 6,23 procenta a za poslední měsíc klesla o 0,05 procentního bodu. Podle odborníků se ale během srpna 2022 v oblasti úrokových sazeb prakticky nic nedělo. Vzhledem k tomu, že ČNB v srpnu do sazeb nijak nezasáhla, nebyl k tomu ani žádný důvod.

Nabídkové úrokové sazby hypoték mírně klesly také v září. Průměrná úroková sazba dle Fincentra Hypoindexu dále klesla o 0,03 procentního bodu na 6,20 procenta. Stále to však prakticky vůbec nic neznamená. Mírné změny o desetiny procentního bodu nemají při aktuální výši úrokových sazeb žádný znatelný dopad.

Na konci září ponechala stejně jako na srpnovém zasedání bankovní rada České národní banky sazby beze změny. Odborníci vzhledem ke stabilním sazbám ČNB neočekávají ani ve čtvrtém čtvrtletí výraznější výkyvy v cenách hypoték. Banky aktuálně nemají důvod zdražovat, ale ani výrazněji zlevňovat.

Světlo na konci tunelu se však ještě nekoná. „Podle stávající prognózy ČNB očekává centrální banka další růst úrokových sazeb, především jako důsledek růstu cen energií. Prognóza hovoří o možném růstu inflace až na úroveň 20 % a pokud se tato úvaha ukáže správnou, obávám se, že nelze vyloučit ani další růst úrokových sazeb,“ upozornil David Eim, místopředseda představenstva poradenské společnosti Gepard Finance.

 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 24.10.2022

Poslední aktualizace: 24.10.2022

Téma: Hypoteční úvěr Hypoteční kalkulačka

Související články

Byty začaly zlevňovat. Stále jsou však dražší než před rokem

Téma: Ceny nemovitostí

Změna trendu. Byty po dvou letech začaly zlevňovat. Z údajů realitního trhu vyplývá, že se růst cen nových bytů zastavil. Patrné je to na mezičtvrtletním srovnání třeba v Praze. Část realitních makléřů tvrdí, že v některých lokalitách začínají nemovitosti

Přečíst článek

Má v současné situaci smysl delší nebo kratší fixace hypotéky?

Téma: Hypoteční úvěr

Podle nejčerstvější statistiky České národní banky byl objem poskytnutých hypotečních úvěrů v září ve srovnání s předchozím měsícem opět nižší.

Přečíst článek

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích