Jak prodat nemovitost bez realitky úspěšně a bezpečně?

Jak prodat nemovitost bez realitky úspěšně a bezpečně?

Prodej nemovitosti je pro mnoho lidí největší transakce, jakou za svůj život udělají. I když jde o poměrně komplikovaný proces, lze jej za určitých okolností bezpečně provést i bez realitky. Jak prodat byt, dům či pozemek a jaké výhody a nevýhody má prodej nemovitosti bez realitky?

Prodej nemovitosti: krok po kroku

Po dlouhém a pečlivém zvažování padlo finální rozhodnutí – svoji nemovitost prodáte. Zřejmě máte představu o ceně a o tom, kdy byste rádi prodej uskutečnili. Jak ale své představy zrealizovat?

  1. Investujte čas i peníze do zlepšení vzhledu nemovitosti
  2. Odhadněte správnou cenu
  3. Udělejte profesionální fotodokumentaci
  4. Zveřejněte inzerát na správných portálech
  5. Domluvte prohlídky
  6. Uzavřete smlouvu o koupi nemovitosti

A jaký je náš bonusový tip, pokud se s prodejem nechcete otravovat? Aneb jak prodat nemovitost v době krize bez starostí? Získejte kontakt na nejzkušenějšího makléře ve vaší lokalitě. Vyřídí kompletně všechno a i když si vezme v absolutní ceně vysokou provizi, vydělá si na ni, protože nemovitost prodá za výrazně vyšší cenu, než to dokážete svépomocí. Možná si také říkáte, jak nejlépe prodat byt nebo dům s hypotékou. I takové komplikace umí takový makléř obratem vyřešit za stejnou cenu.

Plánování prodeje nemovitosti

O vhodné ceně se pobavte i s nejbližšími a nepodléhejte emocím. Kupující nezajímá, že jste v bytě prožili krásné dětství.

Obecně lze prodej nemovitosti rozdělit do tří fází:

Kvalitní prezentace

Nejdříve musíte nemovitost vhodně odprezentovat. Pořiďte hezké fotografie a napište poutavý text, v němž nezapomenete na žádné důležité informace. Pak už zbývá správně stanovit cenu a kompletní inzerát publikovat. Ideální jsou online servery, za ty nejnavštěvovanější si ale logicky připlatíte. Jestli prodáváte v menším městě či na venkově, zkuste i inzerci v lokálních novinách. Dobrým způsobem je i pověšení banneru na plot či z okna.

Vyjednávání a smlouvání

Když bude inzerát skutečně kvalitní a umístěný na správných místech, čeká vás druhá fáze prodeje nemovitosti – prohlídky, smlouvání o ceně a vyjednávání podmínek prodeje.

Smlouva a převod nemovitosti

Poslední – třetí fáze prodeje je z právního hlediska nejdůležitější. Musíte s kupujícím sepsat smlouvu a vyplnit návrh na zápis do katastru. No a v neposlední řadě převzít peníze a předat nemovitost novému majiteli.

Zvládnete to i bez realitky?

Jestli tedy chcete bezpečně a úspěšně prodat nemovitost bez realitky, měli byste být trochu kreativní, umět kvalitně fotit a poutavě psát, znát pravidla tzv. home stagingu, mít obchodního ducha a nastudované příslušné zákony, a především mít dostatek času na prohlídky, kterých může být i 30. Nic z toho samozřejmě není nemožné a navíc, odborníky lze využít i na jednotlivé kroky.  

Jestli například nejste kreativní, můžete si za pár tisíc korun najmout fotografa. Pro vhodný text inzerátu se inspirujte na různých realitních serverech. Na prohlídky a komunikaci se zájemci vyberte nejprůbojnějšího a nejpřesvědčivějšího člena rodiny. 

Co se kupní smlouvy týče, nespoléhejte na volně dostupné vzory, ty jsou pouze informativní. Vždy se obraťte na kvalitního právníka se zkušenostmi s prodejem nemovitostí - a to i v případě, že kupní smlouvu připraví právník kupujícího. Nedostatky ve smlouvě můžou vést dokonce k reklamaci a k nutnosti peníze kupujícímu vrátit. 

Hlavním důvodem, proč lidé prodávají i vyhledávají bydlení bez realitky, je finanční úspora. Pokud člověk má kapacitu, obchodní talent a zkušenosti, vyplatí se prodávat byty bez provize pro makléře, a právě vyšší zisk z prodeje je tou největší výhodou.  

Kdy zkusit prodat nemovitost bez makléře

Některé situace jsou vyloženě vhodné k prodeji nemovitosti bez realitky – například když prodáváte v rámci rodiny či dobrým přátelům, u nichž máte jistotu, že budou postupovat zodpovědně a férově.

Jestli prodáváte nemovitost, která nemá hodnotu vyšší než několik set tisíc korun a zároveň je po ní poptávka, také se vyplatí zkusit to nejdříve bez realitky. Typicky může jít o pole anebo chaty v žádaných rekreačních oblastech. Bez makléře to můžete zkusit i v následujících případech:

  1. Na prodej vůbec nespěcháte a jste ochotni čekat i víc než pár měsíců
  2. Máte velmi vkusně zařízený interiér i bez home stagingu
  3. Stíháte k práci prohlídky i další nevyhnutelnou administrativu
  4. Ovládáte alespoň angličtinu pro prezentaci cizincům, kteří nejsou výjimkou
  5. Dokážete doporučit kvalitního hypotečního specialistu

Byt připravený na prodej

Jak rychle prodat byt? Šanci na prodej bytu i domu zvýšíte jednoznačně hezkým vybavením, i když nebude součástí prodeje.

Kdy využít služeb realitní kanceláře

Na druhé straně existují situace, kdy s profesionálním makléřem můžete obdržet ve výsledku více peněz než prodejem svépomocí. A to zejména v případě, že má vaše nemovitost vysokou hodnotu, anebo je prodej z jakýchkoli důvodů komplikovaný. Profesionál vyhodnotí všechna rizika a pomůže vám vyjednat nejlepší možnou cenu.

Profesionální makléř vám poskytuje svůj obchodní talent a správnou argumentaci, ovládá právní náležitosti prodeje, a navíc je schopný nemovitost prezentovat atraktivně a na vhodných místech.

Každá situace vyžaduje jiné řešení

V první řadě proto zvažte všechny výhody i nevýhody prodeje s realitkou a bez ní. Myslete na to, že váš čas má také cenu a zhodnoťte svoje možnosti, talent, vědomosti a kapacitu. Promyslete, jak moc na prodej spěcháte a jak komplikovaný průběh očekáváte.  

Nenechte se zlákat nezkušenými makléři, ale ani radami od sousedek, které vám doporučí svého dobrého známého, i když o jeho pracovních schopnostech nic nevědí. Někdo bez problémů prodá byt bez realitní kanceláře, někdo bez realitky prodá jednoduše, ale se ztrátou, a někdo se naopak bez makléře vůbec neobejde. Proto si vyberte tu možnost, která vyhovuje vám.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 15.12.2019

Poslední aktualizace: 3.12.2020

Téma: Kupní smlouva na nemovitost Provize realitních kanceláří Realitní makléř Prodej nemovitosti

Související články

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Koupě či prodej nemovitosti bez realitky? Jde to! Ale je to složitější.

Téma: Prodej nemovitosti

Prodej, nebo naopak koupě nemovitosti bez pomocí realitní kanceláře není v dnešní době ničím neobvyklým, avšak v obou případech je nutné být vždy obezřetný, dobře informovaný a na vše připravený. Rovněž se vyplácí vyhnout se zbytečně ukvapeným rozhodnutím

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích