Jak ovlivňuje koronavirus trh s nemovitostmi?

Jak ovlivňuje koronavirus trh s nemovitostmi?

Jak ovlivňuje koronavirus ceny nemovitostí?

Díky aktivní spolupráci s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou máme z první ruky ty nejnovější informace o tom, jak se situace v ČR vyvíjí a jak se mění chování prodávajících a kupujících na realitním trhu.

Zkušenosti téměř všech makléřů se prakticky shodují v těchto dvou bodech:

  1. Počet zájemců o prodej v posledních dnech významně poklesl.
  2. Kupující nemají zájem dokončit transakci z důvodu obav z jejich budoucí finanční situace.

Aktuální pokles zájemců o prodej nemovitostí

Ze zkušeností makléřů, se kterými spolupracujeme, a našich dat, vyplývá, že v těchto dnech lidé nemají chuť a rovněž kapacitu začít či pokračovat v řešení prodeje své nemovitosti. Jednak musí opatrovat své děti, které vlivem vládních opatření nemohou docházet do škol, ale také řeší spoustu dalších věcí, které situace kolem koronavirové epidemie přináší. 

Prohlídky nemovitostí aktuálně téměř neprobíhají. Byť to makléřům zakázáno nebylo, zájemcům o nemovitost prohlídky umožněny nejsou z důvodu zákazu volného pohybu osob, které vláda nařídila. Avšak mezi zájemci a makléři panuje společná shoda, že je lepší prohlídky odložit na později, až aktuální situace spjatá s touto epidemií skončí nebo se zmírní.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Rušení obchodu ze strany kupujících

Za několika posledních dní jsme si vyslechli hned několik případů, kdy byl obchod zrušen ze strany kupujících právě z důvodů spjatých s koronavirem. Příkladem může být pilot, kterému nenadále zkrátili pracovní úvazek, díky čemuž přichází o podstatnou část svého příjmu. Ze strachu z nedostatku finančních prostředků se rozhodl nákup nemovitosti nakonec neuskutečnit. Toto chování není výjimkou a máme stejné informace od vícero makléřů.

Nepředpokládáme však, že by zrušení obchodu už ve finální fázi ze strany kupujícího mělo představovat významnější procento případů. To co je v těchto situacích možná mnohem důležitější, je rozpoložení budoucích kupujících a investorů.

Aktuální mentalita potenciálních kupujících a investorů

Nikdo, a to vč. nemovitostních investorů a realitních makléřů, nemůže aktuálně tušit, v jakém časovém horizontu se v České republice, potažmo po celém světě, podaří snížit reprodukční faktor viru (R) pod hodnotu jedna, tj. dosáhnout situace, kdy jeden nakažený člověk nakazí dále v průměru méně než jednoho dalšího člověka, čímž by se nemoc dostala na ústup. A co víc, i když se to podaří a vládní opatření pominou, není vůbec jasné, zda-li exponenciální šíření koronaviru znovu neudeří a kromě zdraví lidí nedostane druhou ránu také ekonomika země („druhý úder“ indikuje jeden z možných scénářů kvantitativní studie vypracované týmem londýnské Imperial College pod vedením Neila Fergusona, ředitele Ústavu pro nemoci a analýzu výjimečných situací).

Tato nejistota dostává investory a kupující do situace, kdy se jim vyplatí vyčkávat. Jelikož netuší, zda budou mít v budoucnu dostatek peněz a zda náhodou nedojde k poklesu cen nemovitostí, je pravděpodobně vyčkávání v jejich pozici nejlepší volba. Toto oddalování nákupu bude trvat zřejmě tak dlouho, dokud nebude mít strana kupujících znovu důvěru, že se vše dostává do normálu. Právě strana kupujících a investorů rozhodne, zda-li se pokles jejich poptávky promítne ve snížení ceny nemovitosti.

Když odhlédneme od poptávky nemovitostí směrem k nabídce, zde je naopak možné, že nabídka poroste a to např. o nemovitosti, kdy majitel nebude schopen splácet hypotéku buď na vlastní bydlení, nebo v rámci investičního bytu nabízeného ke krátkodobým pronájmům (ubytování). 

Nabídku rovněž může ovlivnit případný strach vlastníků, kteří uvažují o prodeji v horizontu půl roku až roku a právě nejistota je přiměje začít prodávat v nejbližší možné době. Kombinace snižující se poptávky po nemovitostech a zvyšující se nabídky pak přirozeně vede k poklesu cen nemovitostí.

Zda nás čeká pokles cen nemovitostí bude tedy převážně záležet na tom, kdy dostaneme koronavirus SARS-CoV-2 pod kontrolu (a to nejen domnělou) a kdy spotřebitelé začnou znovu utrácet tak, jak jsou zvyklí. Pokud obava společnosti opadne do 2 měsíců, je možné, že se tato úderná, ale blesková krize v cenách nemovitostí neprojeví. Pokud však obavy budou pokračovat a ukáže se, že tuto nenadálou situaci velké množství vlastníků nemovitostí ekonomicky “nezvládlo”, budou své nemovitosti prodávat a ceny nemovitosti budou klesat.

Buďme proto prosím všichni v této době zodpovědní, abychom mohli tuto krizovou situaci co nejdříve přečkat a ekonomické dopady na náš život byly co nejmenší. Pokud se budete chtít o vaší aktuální situaci s námi poradit, neváhejte se na nás obrátit. Rádi Vám doporučíme realitního experta pro vaši lokalitu, který s vámi i na dálku (např. pomocí videohovoru) dokáže vaši situaci řešit a v případě zvažování prodeje vám vše potřebné zajistit.

Publikováno: 22.3.2020

Poslední aktualizace: 26.4.2020

Téma: Ceny nemovitostí Realitní makléř Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr

Související články

Má v současné situaci smysl delší nebo kratší fixace hypotéky?

Téma: Hypoteční úvěr

Podle nejčerstvější statistiky České národní banky byl objem poskytnutých hypotečních úvěrů v září ve srovnání s předchozím měsícem opět nižší.

Přečíst článek

Úrokové sazby hypoték po dlouhé době klesly. Výraznější zlevnění se ale nechystá.

Téma: Hypoteční úvěr Hypoteční kalkulačka

Jak vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu, průměrná úroková sazba hypoték počátkem října činila 6,20 procenta a za poslední měsíc klesla o 0,03 procentního bodu.

Přečíst článek

Byty začaly zlevňovat. Stále jsou však dražší než před rokem

Téma: Ceny nemovitostí

Změna trendu. Byty po dvou letech začaly zlevňovat. Z údajů realitního trhu vyplývá, že se růst cen nových bytů zastavil. Patrné je to na mezičtvrtletním srovnání třeba v Praze. Část realitních makléřů tvrdí, že v některých lokalitách začínají nemovitosti

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích