Má v současné situaci smysl delší nebo kratší fixace hypotéky?

Má v současné situaci smysl delší nebo kratší fixace hypotéky?

Má v současné situaci smysl delší nebo kratší fixace hypotéky?

 

Podle nejčerstvější statistiky České národní banky byl objem poskytnutých hypotečních úvěrů v září ve srovnání s předchozím měsícem opět nižší. Banky poskytly hypotéky v celkovém objemu něco málo přes 6 mld. Kč.

Jedná se o druhý nejhorší výsledek od ledna 2014, tedy za celou dobu, kdy je statistika v tomto formátu dostupná. Z uvedených dat také vyplývá, že se v podstatě přestalo refinancovat. Zářijový objem refinancovaných hypoték představuje „pouhých“ 830 mil. Kč, což ve je srovnání s dřívějškem velmi málo.

Oproti tomu poměrně výrazně roste objem, resp. podíl tzv. ostatních nových ujednání, což lze interpretovat jako interní refixace hypoték. Banky se tak zřejmě ve velkém zaměřily na udržení stávajících klientů. Koneckonců při aktuálních extrémně vysokých úrokových sazbách už nejsou klienti bank tak citliví na konkurenční nabídky. Jinými slovy rozdíl 0,2 p.b. dnes klient v kontextu úrokových sazeb nad úrovní 6 % nevnímá jako zásadní tak, jako tomu bylo když sazby klesaly pod 2 %.

Ať už budete hypotéku refinancovat u jiné banky, refixovat u stávající nebo sjednávat zcela novou, budete stát před volbou délky fixace. V posledních letech rostla obliba delších fixací – není divu, paradoxně začaly být levnější a zafixovat si velmi nízkou sazbu na co nejdelší dobu samozřejmě dávalo logiku.

Situace se ale změnila. Přestože jsou úrokové sazby na delší fixace aktuálně stále levnější, dává vzhledem k všeobecně velmi vysokým úrokům větší smysl kratší fixace s výhledem brzkého refinancování, jakmile hypotéky zlevní. Přesto stále nezanedbatelné množství lidí fixuje aktuální sazby na dobu delší než 5 let.

Podle odborníků lidé možná předpokládají, že po nějaké době budou moci úvěr refinancovat i v průběhu fixace. Zřejmě spoléhají na velmi mírné sankce, které vyplývají z aktuálního výkladu pojmu účelně vynaložených nákladů. To ale může vyjít a nemusí. V poslanecké sněmovně totiž leží návrh novely zákona, který by v budoucnu mohl sankci za jednorázové splacení celého úvěru v průběhu fixace nepříjemně zvýšit.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 22.11.2022

Poslední aktualizace: 22.11.2022

Téma: Hypoteční úvěr

Související články

Úrokové sazby hypoték po dlouhé době klesly. Výraznější zlevnění se ale nechystá.

Téma: Hypoteční úvěr Hypoteční kalkulačka

Jak vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu, průměrná úroková sazba hypoték počátkem října činila 6,20 procenta a za poslední měsíc klesla o 0,03 procentního bodu.

Přečíst článek

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Chystáte se prodat dům s hypotékou? Jde to!

Téma: Hypoteční úvěr

Prodej domu, který je zatížený hypotékou, nepředstavuje v dnešní době už žádný větší problém. Více na toto téma najdete v článku.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích