Prodej domu s hypotékou v České republice

Prodej domu s hypotékou v České republice

Prodej domu s hypotékou vyžaduje určité specifické kroky a pozornost k bankovnímu úvěru.

Prodej domu s hypotékou je častou situací, které čelí majitelé nemovitostí v České republice. Pokud se nacházíte v takové situaci, je důležité přesně vědět, jak postupovat, aby byl prodej úspěšný a vy jste se zbavili veškerých závazků vůči bankovnímu ústavu. Následuje průvodce, který vám poskytne užitečné informace a kroky, které byste měli při prodeji svého domu s hypotékou zvážit. 

Prodej domu s hypotékou vyžaduje určité specifické kroky a pozornost k bankovnímu úvěru. Zde je několik důležitých kroků, které byste měli zvážit při prodeji domu s hypotékou:

  1. Zkontrolujte stav hypotéky: Prvním krokem je zjistit přesný stav vaší hypotéky. Zjistěte, kolik zbývá splatit a jaké jsou podmínky pro předčasné splacení hypotečního úvěru. Může se stát, že banka účtuje penále za předčasné splacení, a proto je důležité se s tímto faktorem seznámit.
  2. Oceňte nemovitost: Získejte odbornou odhadní cenu vaší nemovitosti od certifikovaného realitního makléře. Tato ocenění jsou nezbytná pro stanovení spravedlivé prodejní ceny a vyhnout se nízkým nabídkám, které by nemusely pokrýt váš hypoteční úvěr.
  3. Informujte banku: Informujte vaši banku o vašem záměru prodat nemovitost. Banka vám poskytne aktuální informace o hypotéce a vyžádá si případné potřebné dokumenty pro prodej. Někdy je nutné předat dokumenty, jako jsou kupní smlouva nebo dohoda o prodeji, bance.
  4. Vyberte si realitního makléře: Spolupráce s profesionálním realitním makléřem s dlouholetými zkušenostmi v prodeji nemovitostí vám může usnadnit celý proces. Makléř vám pomůže s prodejní strategií, marketingem a vyhledáním potenciálních kupců. Diskutujte s makléřem o specifikách spojených s prodejem domu s hypotékou, abyste získali jeho odborné rady.
  5. Stanovte prodejní cenu: Společně s realitním makléřem stanovte realistickou prodejní cenu, která pokryje váš hypoteční úvěr a zároveň přiláká potenciální kupce.

 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

 

Výběr správného realitního makléře je klíčovým krokem při prodeji domu s hypotékou. Zde je několik faktorů, které byste měli zvážit při výběru:

  1. Zkušenost a renomé: Hledejte realitního makléře s dlouholetou zkušeností v oboru prodeje nemovitostí a především s konkrétními zkušenostmi v prodeji domů s hypotékou. Zjistěte, jaké mají reference a jaká je jejich reputace na trhu.
  2. Specializace na prodej domů s hypotékou: Dejte přednost makléři, který se specializuje právě na prodej nemovitostí s hypotékou. Tito makléři mají obvykle hlubší znalosti o hypotečním procesu a právních aspektech spojených s prodejem domu s hypotékou.
  3. Znalost místního trhu: Je důležité, aby makléř dobře znal místní trh, cenové trendy a poptávku po nemovitostech ve vašem regionu. Zjistěte, jaké jsou jejich znalosti místního trhu a jak úspěšně prodali podobné nemovitosti v minulosti.
  4. Marketingové strategie: Zeptejte se makléře, jakým způsobem plánují marketingovou kampaň pro váš dům. Zajímejte se o jejich používané nástroje a kanály, jako jsou inzerce na internetu, sociální média, prezentace ve výloze nebo spolupráce s dalšími realitními agenturami.
  5. Komunikace a profesionální přístup: Dobrý realitní makléř by měl být komunikativní, ochotný odpovědět na vaše otázky a informovat vás o průběhu prodeje. Zajistěte si schůzku s potenciálním makléřem, abyste zjistili, jaký má přístup k práci a jakou důležitost přikládá komunikaci s klienty.
  6. Smluvní podmínky a provize: Před uzavřením smlouvy si pečlivě přečtěte podmínky spolupráce a provizi, kterou bude makléř požadovat. Ujistěte se, že jste si jasně domluvili podmínky, včetně doby trvání smlouvy a rozsahu makléřských služeb.

Publikováno: 19.6.2023

Poslední aktualizace: 14.8.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích