Byty zlevnily více než o desetinu

Byty zlevnily více než o desetinu

Ceny starších bytů pokračují v poklesu. V 1 čtvrtletí 2023 se dokonce meziročně propadly asi o 11 %. Např. v Brně lze byt 3+kk koupit o téměř milion korun levněji.

Z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou, vyplývá, že starší byty lze v Česku aktuálně koupit o 7 až 15 % levněji než začátkem roku 2022.

Největší cenový propad v Ostravě a Hradci Králové
Cena za metr čtvereční se u starších bytů v Praze pohybuje aktuálně v průměru okolo 117 900 korun. Zatímco meziroční pokles cen zde dosáhl 7 %, oproti podzimu a konci roku 2022 jsou byty levnější průměrně o 2 %. Pořizovací cena staršího bytu nebo bytu po rekonstrukci se tak aktuálně v
Praze pohybuje kolem 7 milionů korun.

V Brně vychází byt o rozloze 60 m2 na 5,4 milionů korun, byt o rozloze 80 m2 na 7,2 milionů korun. V jihomoravské metropoli šly ceny dolů meziročně o 13 procent, za uplynulé měsíce pak prodávající zlevňovali o 4 procenta. V procentuálním vyjádření Brno ve snižování cen překonává už jen Ostrava a
Hradec Králové.

O milion levněji než před rokem
Sedmiprocentní meziroční zlevnění v Praze znamená, že jedinec nebo domácnost koupí byt o rozloze 60 m2 o zhruba půl milionu korun levněji. Patnáctiprocentní meziroční snížení cen v Ostravě u bytu stejné rozlohy pak znamená úsporu na koupi zhruba 420 tisíc korun.
V pohledu na absolutní částku, kterou by domácnost ušetřila, došlo k nejvyššímu meziročnímu zlevnění v Brně. Domácnosti zde koupí starší byt o rozloze 60 m2 o 800 tisíc korun levněji, byt o rozloze 80 m2 dokonce o téměř milion korun levněji.

Drahá hypotéka není překážkou
Vysoké úrokové sazby hypoték bohužel stále brání oživení realitního trhu. S pořízením vlastního bydlení ale nyní nemá jen kvůli drahé hypotéce význam déle otálet. Nezapomínejme, že úroková sazba může být za 3 roky při případném refixu hypotéky poloviční a tím i splátka nižší. Ceny nemovitostí se ale mohou vydat zase nahoru.

 

Tabulka: Srovnání vývoje cen u všech velikostí bytů dohromady dle měst

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 17.4.2023

Poslední aktualizace: 14.8.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích