Jaká je adekvátní provize realitního makléře?

Jaká je adekvátní provize realitního makléře?

Mnoho lidí se rozhodne pro prodej bez realitní kanceláře, protože nechtějí platit provizi realitnímu makléři. Pravdou ale zůstává, že kvalitní makléř vám naopak nemalou finanční částku ušetří. V našem článku vám přinášíme přehled služeb, které vám makléř poskytne a srovnání s prodejem bez realitky. 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Od čeho se výše provize RK, potažmo makléře odvíjí

Provize realitní kanceláře se odvíjí od tržní ceny nemovitosti a od kvality a rozsahu makléřských služeb.  Kvalitní makléř má totiž adekvátní zkušenosti, dovednosti, obchodní talent a navíc je v jeho vlastním zájmu, aby prodej proběhl co možná nejlépe. Naopak nekvalitní makléř vám možná nabídne nižší cenu za své služby, ale nebude prodeji věnovat tolik pozornosti, v nejhorším případě vám může svou neodborností způsobit i právní problémy.

Standard pro dobrého makléře a jeho provizi je 3-5 % z tržní ceny nemovitosti. U dražších nemovitostí v žádaných lokalitách je procento nižší, u luxusních nemovitostí v hodnotě zhruba nad 15 milionů korun se pak podmínky řeší individuálně.

Rozsah služby a cena jednotlivých úkonů

Podívejte se na základní rozsah služeb, které by měl každý solidní makléř v rámci své provize při prodeji nemovitosti poskytovat:

Osobní seznámení s nemovitostí a majitelem

Makléř stráví minimálně 2-3 hodiny prvním seznámením s vámi a vaší nemovitostí. Kromě rozhovoru s vámi a první prohlídky nemovitosti jej čeká ještě cesta a kontrola základních právních náležitostí, jakou je zejména list vlastnictví.

Jestli se domluvíte na podmínkách spolupráce, čekají makléře další úkony: příprava zprostředkovatelské smlouvy, zaměření nemovitosti a konzultace s majitelem o průběhu prodeje. To vše opět zabere zhruba 3 hodiny.  Při sazbě 1,000 Kč na hodinu tato první fáze bude stát kolem 5,000 Kč.

Nacenění nemovitosti na základě dat z trhu

Máte přesnou představu o hodnotě vaší nemovitosti? Není to tak jednoduché, cenu ovlivňuje ohromné množství faktorů, které laik nedokáže vyhodnotit. Bez odborné pomoci se může stát, že svou nemovitost prodáte výrazně pod cenu. Makléř neustále sleduje situaci na trhu a může vám poskytnout v této oblasti poradenství. Adekvátní cena za tuto službu je zhruba 5,000 Kč.

Profesionální nafocení, vytvoření vizualizace a sepsání popisu nemovitosti v inzerátu

Za vytvoření atraktivních podkladů k prezentaci nemovitosti zaplatíte minimálně 5,000 Kč. Kvalitní makléř nemovitost nejen nafotí, ale vytvoří i vizualizaci půdorysu, poutavý text a případně i video.

Domníváte se, že to zvládnete i sami? Je dokázáno, že na profesionální fotografie klikne v inzerátech dvojnásobné množství potenciálních zájemců. Přečtěte si náš článek na toto téma. Nemluvě o tom, že makléř znalý trhu přesně ví, co v popisu nemovitosti zdůraznit jako největší plus.

Vystavení na největších realitních portálech

Mezi největší realitní servery se dlouhodobě řadí: sreality.cz, reality.idnes.cz, realitymix.cz a reality.cz. RK vám za provizi zajistí účty na všech těchto serverech a bude průběžně komunikovat se zájemci. Počítejte s tím, že inzeráty jsou vystaveny v průměru 2-4 měsíce a provozovatelé serverů si za ně účtují poplatky. Každý proklik na inzerát stojí několik korun, přičemž k prodeji je potřeba často několik set prokliků. Čas makléře včetně uhrazených poplatků za publikování inzerátu vás bude stát kolem 2,000 - 5,000 Kč.

Makléř také zajistí reklamní plachtu v případě, že to dává smysl pro danou nemovitost. Cena se bude pohybovat kolem 3,000 Kč, a to včetně grafického zpracování, výroby a instalace.

Vedení prohlídek a komunikace se zájemci

Než se nemovitost podaří prodat, je pravděpodobné, že se uskuteční 10, klidně i 15 prohlídek. Každá prohlídka bude i s dopravou trvat kolem 2 hodin, předchozí i následná komunikace se zájemci je také mnohdy zdlouhavá. Jde tedy o časově nejnáročnější část práce makléře a v průměru tato služba stojí kolem 20,000 – 25,000 Kč.

Kvalitní a ověřené smlouvy a převod nemovitosti

Aby samotný převod nemovitosti proběhl hladce, rozhodně nespoléhejte na volně dostupné vzory na internetu. Pouze odborník může posoudit, zda je ve smlouvě obsaženo vše podstatné a zda je právně v pořádku. 

Během prodeje nemovitosti vás čeká sepisování a podepisování hned několika smluv. Kvalitní makléř vám je zajistí za zhruba 5,000 – 7,000 Kč. V této částce je obsažená příprava rezervační smlouvy, podkladů pro katastr a pro advokáta, který vám pak vypracuje kupní smlouvu, a dále finanční a daňové poradenství. Vy tak máte jistotu, že na žádnou povinnost nezapomenete.

Advokátní úschova

V žádném případě by se nemělo jednat o složení kupní ceny na účet realitní kanceláře. Kvalitní makléř vám zprostředkuje úschovu u notáře, advokáta anebo v bance. Cena za tuto službu bude zhruba do 10,000 Kč.

Předání nemovitosti kupujícímu a převod energií a služeb

Závěrečným krokem prodeje nemovitosti je předání nemovitosti kupujícímu, sepsání předávacího protokolu a příprava podkladů a smluv pro převod služeb a všech energií. S ohledem na časovou náročnost této administrativy počítejte s poplatkem zhruba 5,000 Kč.

Další náklady makléře

Makléř má navíc s výkonem své práce spojené i další náklady: provizi RK, náklady na vlastní vzdělávání a osobní prezentaci, ale i konzultace s advokáty, hypotečními a finančními specialisty, marketingovými specialisty, s interiérovými designéry a fotografy.

Další služby jako jsou například video-prohlídky, virtuální prohlídky, home staging apod., jsou již na individuální domluvě s majitelem a můžou stát dle náročností od 20,000 Kč.

Práce realitního makléře je velice časově náročná a vyžaduje mnoho zkušeností a dovedností.

Práce realitního makléře je velice časově náročná a vyžaduje mnoho zkušeností a dovedností. 

Dobrý makléř vám ušetří mnoho peněz, času i starostí

Jak vidíte, čas strávený prodejem nemovitosti je nemalý a rozsah služeb kvalitního makléře opravdu komplexní. Provize za prodej bytu v hodnotě 5,000,000 Kč se tedy může pohybovat v rozsahu 150,000 – 250,000 Kč, s ohledem na atraktivnost nemovitosti, domluvený rozsah služeb a jejich kvalitu. Zkušenosti, obchodní talent a kvalitní prezentace nemovitosti mohou navýšit cenu i o 10 %, což v případě bytu v hodnotě 5,000,000 činí půl milionu korun. 

Ve finále tak rozhodně s makléřem ušetříte. Myslete také na svůj čas. Prodej bez makléře vás může stát klidně i 100 hodin vašeho vzácného volného času. S kvalitním makléřem navíc máte jistotu, že celý proces proběhne bez problémů a vy nebudete muset ještě dlouhá léta řešit právní spory.  

Jak najít dobrého makléře

Samotná osoba makléře hraje při realizaci prodeje nejstěžejnější roli. Od jeho profesionality, odbornosti a schopností se pak odráží to, zda se vám podaří prodat nemovitost za tržní (či dokonce vyšší cenu) v rozumné době, anebo zda se budete trápit z důvodu chyb, které makléř napáchal ve smlouvách.

Proto je u makléře důležité sledovat zejména: odbornost, zkušenosti, znalost daného trhu, prodejní schopnosti, příjemnost jeho vystupování, prezentaci, dochvilnost a rychlost komunikace. Souhrnně a jednoduše – jeho profesionalitu. Jak ji ale člověk bez předchozí zkušenosti s makléřem může vyhodnotit?

Profesionalitu makléře lze ověřit teprve na základě nezávislých doporučení předchozích klientů. Služba FérMakléři.cz proto majitelům, jež se rozhodli prodat svou nemovitost, nejen vybírá už ty ověřené, ale dáva majitelům šanci makléře ohodnotit a podat na něj zpětnou vazbu. Vy tak máte jistotu, že jste opravdu v dobrých rukou.

Publikováno: 25.4.2020

Poslední aktualizace: 3.12.2020

Téma: Realitní kancelář Realitní makléř Provize realitních kanceláří Home staging

Související články

Jak urychlit prodej nemovitosti a zvýšit její cenu? Vyzkoušejte home staging

Téma: Home staging

Až o 73 % kratší doba inzerce před prodejem, až o 20 % vyšší cena. Tzv. home staging může výrazně zefektivnit prodej nemovitosti.

Přečíst článek

Prodej domu bez realitky v Českých Budějovicích

Téma: Prodej nemovitosti Home staging

Jak prodat dům v Českých Budějovicích bez realitky? Přinášíme návod.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích