Výkup nemovitostí: Pro a proti

Výkup nemovitostí: Pro a proti

Jak funguje?

Existuje množství situací, kdy potřebujete prodat nemovitost hlavně rychle. Může jít o nepříjemnosti jako neschopnost splácet hypotéku či hrozící exekuce nebo dražba, ale i o běžné životní situace, jako je nenadálé stěhování do zahraničí. Prodej nemovitosti s makléřem trvá několik měsíců, bez makléře klidně i přes rok.

V takovém případě se nabízí možnost výkupu nemovitosti za hotové. Řada realitních kanceláří i jiných firem zabývajících se výkupem nemovitostí vám nabídne okamžitou platbu za byt. Své peníze tak dostanete za pár dní a bez zdlouhavého papírování, ale se ztrátou.

Kolik peněz dostanete při výkupu nemovitosti?

Prodat nemovitost s realitním makléřem je vždy výhodnější než přímý výkup. Je potřeba pochopit, že společnosti, které vykupují nemovitosti, na sebe berou veškerá rizika i finanční náklady spojené s dalším prodejem. Vstupují také do rizika, že prodej bude trvat dlouho, anebo že za něj nedostanou ve finále tolik peněz, kolik zaplatili. Tato rizika se logicky odráží v nabízené částce za nemovitost. Přiměřená částka je proto kolem 80 procent tržní hodnoty nemovitosti.

Jak snížit finanční ztrátu při prodeji nemovitosti za hotové

Jestli jste se rozhodli prodat svůj byt za hotové, držte se pár pravidel, díky kterým snížíte finanční ztrátu.

  • Byt si nechte profesionálně nacenit: Některé ze společností se vás budou pravděpodobně snažit přesvědčit o tom, že hodnota vašeho bytu je mnohem nižší, než je realita. Nenechte se obelhat a udělejte si kvalifikovaný odhad od profesionálů.
  • Vybírejte si pouze spolehlivé a ověřené společnosti: Výkupem nemovitostí se zabývá mnoho seriózních společností a realitních kanceláří. Vybírejte pouze z těch ověřených. Ty vám poskytnou adekvátní částku za vaši nemovitost a zprostředkují veškerý servis včetně potřebných smluv atp.

Co si ohlídat při vykupování nemovitosti

Jestli naopak chcete nemovitosti vykupovat, ohlídejte si jejich právní i faktický stav, ale i finanční situaci majitele. Překvapit vás můžou věcná břemena nebo exekuce. Právě dluhy jsou nejčastější motivací majitelů prodat nemovitost za hotové.

A pozor – nová exekuce ještě nemusí být zapsaná v listu vlastnictví, a dokonce ani v rejstříku exekucí. Není výjimkou situace, kdy exekutor do rejstříku exekucí exekuci nahraje až ve chvíli, kdy ve svém hlídači uvidí, že na nemovitosti je nově plomba týkající se převodu. Právě v této chvíli může katastr zablokovat převod vykupované nemovitosti. Jelikož jste jako investor již vyplatili všechny předtím známé exekuce, nezbývá vám bohužel nic jiného, než splatit zbývající dluh, abyste nemovitost nabyli. Doporučujeme proto majitele prolustrovat na finančním úřadě, u okresního soudu, v bankovním a nebankovním registru dlužníků a také si ohlídat nedoplatky na zdravotním a sociálním pojištění.

Výkup realit si dobře promyslete

Mnoho lidí má navíc zkušenosti s nekalými praktikami při výkupu za hotové. A to se netýká jenom bytů – i výkupy zemědělských či lesních pozemků často realizují realitní spekulanti. Jestli si někdy najdete ve schránce nevyžádanou nabídku na výkup vašeho pozemku, velmi pravděpodobně jde o investory, kteří kupují pod cenou.

Na druhé straně může výkup zadlužených nemovitostí s věcným břemenem majiteli ulevit od dluhů a usnadnit mu tíživou životní situaci. To je ale možné pouze za předpokladu poctivého a upřímného jednání makléře. Firmu, která by měla realizovat váš výkup, si proto důkladně proklepněte.

A nebo se jednoduše obraťte na nás. Koupíme váš byt - rychle a za férovou cenu a vy si ušetříte starosti s prodejem své nemovitosti. Nechte si od nás vypracovat bezplatnou a nezávaznou nabídku.

Publikováno: 10.2.2020

Poslední aktualizace: 28.5.2020

Téma: Prodej nemovitosti Prodej nemovitostí v exekuci Realitní makléř

Související články

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Koupě či prodej nemovitosti bez realitky? Jde to! Ale je to složitější.

Téma: Prodej nemovitosti

Prodej, nebo naopak koupě nemovitosti bez pomocí realitní kanceláře není v dnešní době ničím neobvyklým, avšak v obou případech je nutné být vždy obezřetný, dobře informovaný a na vše připravený. Rovněž se vyplácí vyhnout se zbytečně ukvapeným rozhodnutím

Přečíst článek

Výkup nemovitostí v exekuci

Téma: Prodej nemovitostí v exekuci

Výkup nemovitosti, na kterou byla uvalena exekuce, představuje jednu z možností, jak efektivně vyřešit finanční problémy. Více o tomto tématu se dozvíte v našem článku.

Přečíst článek

Potřebujete se poradit?

Vyplňte své kontaktní údaje, naši zkušení odborníci vám rádi pomůžou.

Odesláním formuláře souhlasím s smluvnímí podmínkami a se zpracováním osobních údajů.

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích