Kolik zaplatíte za odhad ceny nemovitosti?

Kolik zaplatíte za odhad ceny nemovitosti?

Cena za odhad hodnoty nemovitosti, ať už chcete znát její tržní cenu, kupní cenu, cenu zadlužitelnou či cenu zjištěnou (administrativní), se zpravidla odvíjí od způsobilosti odhadce. 

Nejvíce za odhad ceny nemovitosti zaplatíte u soudního znalce, který má jako jediný právo vydávat takzvaný znalecký posudek. Z tohoto důvodu se vyplatí využít jeho služeb především v případě soudního řízení (exekuce, porozvodové vyrovnání apod.). Za odhad ceny bytu většinou zaplatíte okolo 3 000 Kč, za rodinný dům či chalupu pak přibližně 5 000 Kč. Nejdražší je odhad hodnoty bytového domu nebo firemní budovy, který vyjde cca na 10 000 Kč.

Pokud vás zajímá především tržní cena či stanovisko k tržní hodnotě, můžete o pomoc požádat odhadce, který pracuje na živnost. Tito odhadci živnostníci většinou disponují technickým či ekonomickým vzděláním, případně i akreditovanou certifikací v ocenění nemovitostí. Pracují buď samostatně, nebo v rámci některé z realitních kanceláří a jejich služby mohou být nabízeny zdarma i zpoplatněny v řádu několika tisíců Kč. Tento typ odhadce se vyplatí kontaktovat především v případě potřeby zjištění ceny nemovitosti pro dědické řízení či při prodeji nemovitosti a nastavení její správné ceny.

O odhad ceny nemovitosti, která je předmětem hypotečního úvěru, se starají bankovní odhadci. Tady je ale potřeba už předem počítat s podhodnocením ceny nemovitosti o 10 až 20 % než by byla její běžná kupní cena. Důvod je takový, že danou nemovitostí budete bance ručit, tudíž v případě vaší neschopnosti dluh nadále splácet jej banka pokryje jejím prodejem. Odhad ceny nemovitosti od bankovního odhadce je ve většině případů součástí nabízených služeb banky, takže se za něj neplatí. 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 10.3.2021

Poslední aktualizace: 7.3.2021

Téma: Odhad ceny nemovitosti FAQ

Související články

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Jaká je cena za výpis z katastru nemovitostí?

Téma: Výpis z katastru nemovitostí Katastr nemovitostí FAQ

Samotný výpis lze získat přímo na katastrální úřadě, prostřednictvím Czech POINTu nebo online na webových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. a podle toho se i odvíjí ceny za výpis. Čtěte jaké jsou v nich rozdíly.

Přečíst článek

Kolik zaplatíte za advokátní úschovu?

Téma: Advokátní úschova FAQ

Odměny za advokátní úschovu se rozdělují do několika kategorií podle výše uschované finanční částky. Jaké tyto kategorie jsou?

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích