Ceny bytů jsou v Praze na loňských úrovních, zlevňovalo se všude vyjma Olomouce

Ceny bytů jsou v Praze na loňských úrovních, zlevňovalo se všude vyjma Olomouce

Byt si lze koupit levněji než loni. Nebýt drahých hypoték, dodávají jedním dechem odborníci.

Byt si lze koupit levněji než loni. Nebýt drahých hypoték, dodávají jedním dechem odborníci. Cena za metr čtvereční klesla v Brně zhruba o 6 tisíc korun. V Plzni a v Ostravě o více než 3 tisíce korun. Ceny bytů si udržely hodnotu akorát v Praze a v Olomouci, kde dokonce meziročně mírně vzrostly. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou. 

Ceny bytů v České republice jsou nižší než v loňském roce. Platí to pro všechna města vyjma Prahy, kde lze starší byty v dobrém stavu případně po rekonstrukci koupit za podobné ceny jako v roce 2021. V Olomouci ceny bytů meziročně mírně vzrostly, na konci uplynulého roku byly však také níže než na podzim. „Realitní trh bude v tomto roce hledat novou rovnováhu. Ta bude různá s ohledem na typ nemovitosti,“ říká Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz. „Třeba rekreační objekty a starší byty se budou prodávat oproti roku 2022 za znatelně nižší ceny. Oproti tomu u nových bytů sledujeme stále tendenci ceny držet. Je to vidět například na chování některých developerů, kteří místo aby prodávali, začínají nabízet byty k pronájmu,“ myslí si Lumír Kunz. 

Cena za metr čtvereční se u starších bytů v Praze pohybuje v průměrně kolem 120 000 korun. Je to jenom o pár stovek korun méně než tomu bylo loni touto dobou, lze se tedy říci, že jsou ceny na stejné úrovni jako před rokem. Byt o rozloze 85 metrů čtverečních se dá koupit za cenu kolem 10 milionů korun. Nejvíce ceny meziročně klesly v Ostravě, a to o 7 procent. Ostravský region tak ukazuje výraznou cenovou flexibilitu - ještě v roce 2021 zde byl jeden z nejvyšších meziročních cenových růstů (20 %) a aktuálně zde ceny hledají novou rovnováhu nejrychleji ze všech krajů České republiky. Druhý nejvyšší meziroční cenový pokles zaznamenalo Brno (-6 %), následované Plzní s 5% poklesem. Cenovou anomálii vykazují statistiky za Olomouc, kde si byty meziročně udržely hodnotu a dokonce mírně zhodnotily (6 %). Pohyb cen mezi čtvrtletími však už i v Olomouci ukazuje zlevňování. 

Vývoj cen optikou porovnání konce roku a podzimu dokumentuje nejvyšší cenový pokles v Plzni, a to o 7 procent. O 6 procent se zlevňovalo v Ústní nad Labem, Hradci Králové a Ostravě. Nejméně ceny klesaly v Olomouci, Praze a Českých Budějovicích a to shodně o 4 procenta. 

 

 

Je pravděpodobné, že i na jaře budou statistiky ukazovat další mírný pokles cen bytů. „Klíčový bude stav trhu hypoték. Pokud se splní přání mnohých, aby se úroky hypoték vrátily alespoň ke 4 procentům, lidé začnou znovu ve větším prodávat a kupovat,“ uzavírá komentář k situaci na trhu Lumír Kunz. 

 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 25.1.2023

Poslední aktualizace: 25.1.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích