Výpočet daně z nemovitosti - kdy a jak se platí

Výpočet daně z nemovitosti - kdy a jak se platí

Pořídili jste si vlastní nemovitost? V tom případě byste měli vědět, že z ní každý rok budete odvádět daň z nemovitých věcí. Dříve byla tato daň známá pod názvem daň z nemovitosti. Přiznání k dani z nemovitosti se podává jen jednou. Poté budete od finančního úřadu pravidelně dostávat výzvu k zaplacení. Zjistěte, jak vysokou daň budete platit a jak správně daňové přiznání podat.

Obrázek: Daň z nemovitosti se platí každoročně. 

Co je to daň z nemovitosti

Při pořízení nemovitosti se setkáte nejen s termínem daň z nemovitosti, ale také s daní z nabytí nemovitosti. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Daň z nemovitosti

Skládá se z daně z pozemku a daně ze staveb a jednotek. Daní se pozemky, budovy, inženýrské stavby a jednotky, které se nacházejí na území České republiky a jsou zapsané v katastru nemovitostí.

Daň z nemovitých věcí upravuje zákon č. 338/1992 Sb. Přiznání se podává pouze jednou a daň se následně odvádí každý rok. Výše daně se může měnit podle různých okolností.

Daň z nabytí nemovitosti

U této daně se jednalo jednorázový poplatek. Základ daně tvořily 4 % z ceny nemovitosti nebo z tzv. směrné hodnoty, kterou určil finanční úřad. Přiznání se podávalo nejpozději do 3 měsíců od doby, kdy jste si nemovitost nechali zapsat do katastru a uplatnili na ni vlastnické právo.

Daň z nabytí nemovitých věcí byla zrušena 25.9.2020, a to se zpětným použitím pro vklady povolené katastrem nemovitostí od 1.12.2019.

Kdo platí daň z nemovitosti

Poplatníky daně z pozemků definuje § 3 zákona o dani z nemovitých věcí. Poplatníky daně ze staveb a jednotek vymezuje § 8 stejného zákona.

Jestliže jste si pořídili nemovitost v tomto roce, stačí se k dani z nemovitosti přihlásit až na začátku následujícího roku. V roce, ve kterém jste nemovitost koupili, daň platí původní majitel.

Příklad: Pokud jste koupili byt v roce 2020, platí za tento rok daň z nemovitosti původní majitel. Vy se k dani musíte přihlásit nejpozději do 31. ledna roku 2021. Pokud poslední den v lednu připadá na víkend, termín se posouvá na následující pracovní den. Doba úhrady připadá na konec května.

Po nabytí nemovitosti stačí daňové přiznání podat jednou a pak si nastavit trvalý příkaz, přes který budete finančnímu úřadu každoročně platit vyměřenou částku. Pokud se však parametry nemovitosti změní (například rekonstrukcí či jiným způsobem), musíte přiznání podat znovu, jelikož se změní i výše daně.

Obrázek: Pokud se parametry nemovitosti změní, musíte podat nové daňové přiznání. 

Na co všechno se daň vztahuje?

Daň z nemovitých věcí se na vás vztahuje, pokud vlastníte byt, dům nebo pozemek. Rovněž pod ni spadají nebytové prostory, jako jsou sklepy nebo garáže.

Kdy jste od daně osvobozeni?

Daň z nemovitosti se nevztahuje na obytné domy, které vlastní například držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P a který rovněž pobírá příspěvek na živobytí. Další případy upravuje § 9 zákona o dani z nemovitých věcí. Neplatíte ani za některé pozemky, které definuje § 4 zákonu o dani z nemovitých věcí.

Výpočet daně z nemovitosti

Pro výpočet daně z nemovitosti je důležité to, jestli vlastníte pozemek nebo stavbu či jednotku. Každá daň se totiž počítá jinak. Základní sazba se liší podle toho, jak se budova využívá. Například u obytného domu můžete zaplatit 2 Kč/m², ale u budovy, která slouží k podnikání, to klidně může být i 10 Kč/m². Přehled všech sazeb snadno zjistíte na webu finanční správy.

Výšku daně ovlivňuje také místní koeficient, který se odvíjí od počtu obyvatel v obci nebo okrsku.

Příklad: Vesnice s méně než 1 000 obyvateli má většinou koeficient 1. Hlavní město Praha však může mít koeficient 4,5 a vyšší. Logicky tedy platí, že v řídce obydlených částech republiky budete mít daň na nemovitost nižší, než v hustě osídlených oblastech.

Obrázek: V hustě osídlených oblastech budete platit vyšší daň. 

Bez jakých informací se při vyplňování formuláře neobejdete

Informace se liší podle toho, zda vlastníte stavbu nebo pozemek.

Pokud máte stavbu, do daňového přiznání budete vyplňovat:

  • informace o stavbě (dům, byt, garáž, objekt k podnikání atd.),
  •  název obce a katastrálního území,
  •  kód katastrálního území,
  • číslo popisné či evidenční,
  • číslo jednotky,
  •  číslo parcely podle katastru nemovitostí,
  • rok dokončení stavby,
  • váš právní vztah ke stavbě (vlastník, spoluvlastník atd.),
  • výměra zastavěné plochy stavby nebo podlahové plochy jednotky, která se udává v m²,
  • výměra podlahové plochy jednotky, tedy bytu.

Pokud máte pozemek:

  • typ pozemku (orná půda, travnatý porost, rybník atd.),
  • název obce a katastrálního území,
  • kód katastrálního území,
  • číslo parcely a výměra parcely v m²,
  • váš právní vztah k pozemku (vlastník, spoluvlastník apod.),
  • výměra parcely nebo zpevněné plochy v m²,
  • výměra plochy zastavěné nemovitými stavbami uvedená v m².

Způsoby podání a platby

Zajímá vás, jak podat a zaplatit daň z nemovitosti? Možnosti jsou následující:

Jak podat přiznání k dani z nemovitosti

Formulář pro tuto daň má bleděmodrou barvu a můžete jej podat na finančním úřadě kraje, ve kterém se nemovitosti nachází, a to buď fyzicky, nebo elektronicky.

Elektronická cesta je možná i pro ty, kteří nemají datovou schránku a elektronický podpis. Ti, kteří naopak datovou schránku mají, musí podle zákona o dani z nemovitosti přiznání podat jedině přes ni. Pokud by tak neučinili, hrozí jim pokuta za nedodržení formátu.

Jak zaplatit daň z nemovitosti

Zvolit si můžete celkem 3 cesty:

  1. Složenka – obdržíte ji od finanční zprávy do poštovní schránky.
  2. SIPO – daň je možné uhradit i přes SIPO, ovšem v tomto případě je potřeba finančnímu úřadu včas poslat příslušné oznámení.
  3. Bankovní převod – úhradu můžete provést převodem na účet finančního úřadu. Nezapomeňte si zkontrolovat číslo účtu, které se liší podle krajů.

Termíny a lhůty

Pokud vypočítaná částka nepřesáhne 5 000 Kč, je splatná najednou a to nejpozději do 31. května zdaňovacího období. V případě, že daň přesáhne hodnotu 5 000 Kč, je možné si ji rozdělit na dvě stejné splátky. První je splatná k 31. květnu a druhá k 30. listopadu. Daň je považována za uhrazenou až v den, kdy je částka připsaná na účet finančního úřadu.

Za datum podání daňového přiznání se považuje den, kde jste jej odeslali nebo osobně předali na podatelnu finančního úřadu. Jestliže se s podáním opozdíte nejdéle do 5 pracovních dnů, nebudou se na vás vztahovat žádné sankce. Pátý den jej však již musí mít finanční úřad „na stole“.

Jestliže se s podáním opozdíte o více než 5 pracovních dnů, dostanete pokutu za každý následující den ve výši 0,05 % vyměřené daně. Sankce však nemůže přesáhnout hodnotu 5 % daně ani částku 300 000 Kč. V případě, že bude vaše pokuta nižší než 200 Kč, úředníci vám ji pravděpodobně odpustí.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 19.11.2020

Poslední aktualizace: 23.3.2021

Téma: Daň z nabytí nemovitosti Daň z převodu nemovitosti Ceny nemovitostí

Související články

Byty začaly zlevňovat. Stále jsou však dražší než před rokem

Téma: Ceny nemovitostí

Změna trendu. Byty po dvou letech začaly zlevňovat. Z údajů realitního trhu vyplývá, že se růst cen nových bytů zastavil. Patrné je to na mezičtvrtletním srovnání třeba v Praze. Část realitních makléřů tvrdí, že v některých lokalitách začínají nemovitosti

Přečíst článek

Aukce je další možností jak prodat nemovitost. Do 3 let budou tvořit třetinu všech prodejů.

Téma: Ceny nemovitostí

Jednou ze zajímavých možností, jak prodat nemovitost, se v poslední době stávají aukce. Podstatou aukcí je vytvoření nejvyšší možné ceny pro prodávajícího. Co dalšího o nich víme?

Přečíst článek

Ceny nemovitostí

Téma: Ceny nemovitostí

Zjistěte jaké jsou průměrné ceny nemovitostí v 8 velkých městech ČR. V Grafech jsou zachyceny ceny za m2 dle typů nemovitostí.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích