Nemovitosti sice zlevnily, problém s podpojištěním ale trvá

Nemovitosti sice zlevnily, problém s podpojištěním ale trvá

Dražší nemovitosti představují vyšší riziko podpojištění. Nesoulad pojistné částky a hodnoty nemovitosti ale může vzniknout též zhodnocením nemovitosti při rekonstrukci.

Podpojištění je stav, kdy je předmět pojištění pojištěn na nižší částku, než je jeho reálná hodnota. V případě pojistné události tak pojišťovna může krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. V posledních letech výrazně rostla cena nemovitostí, takže mnozí majitele najednou měli svůj dům či byt podpojištěn. I když ceny v poslední době klesaly, problém přetrvává. Dle analýzy České asociace pojišťoven je pouze jedna třetina majetkových pojistných smluv nastavena na správnou výši pojistné částky.

Na problém podpojištění upozorňují i statistiky České asociace pojišťoven (ČAP). Dle nich si rodinné domky, chalupy, byty či chaty chrání pojištěním pouze 55 % obyvatel. Pojištění domácností má uzavřeno 65 % obyvatel. Občané starší 65 let si svůj majetek prostřednictvím pojištění domácnosti
přitom chrání častěji, a to ve 73 %. ČAP zveřejnila i analýzu reálných dat svých členů – posouzení, zda jsou pojistné částky nastaveny optimálně. Dle této analýzy je pouze jedna třetina majetkových pojistných smluv nastavena na správnou výši pojistné částky. Značná část podpojištění vzniká dle odborníků neúmyslně. Přímým viníkem jsou rostoucí ceny nemovitostí a stavebních materiálů, ale i inflace. Aktuálně sice například starší domy či byty o něco
zlevnily, přesto jsou ceny znatelně vyšší než před několika lety. „V Praze se loni začátkem léta domy prodávaly za 102 500 Kč/m2, tou stejnou dobou letos se ceny pohybovaly kolem 97 400 Kč/m2. Dům o rozloze 150 m2 lze tedy koupit o zhruba 760 tisíc korun levněji. Pokud bychom se ale podívali na
cenu za metr čtvereční zpátky do prvních měsíců roku 2020, tak se pohybovala kolem 70 000 korun,“ upozorňuje na problém podpojištění optikou cen Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Podpojištění ale nemusí vzniknout jen vlivem růstu cen na trhu, inflace, či špatným nastavením smlouvy. Lidé si mohou majetek postupně zhodnotit tím, že například provedou rekonstrukci budovy, její zateplení, výměnu oken, či investují do moderního typu vytápění jako je fotovoltaika nebo třeba tepelné čerpadlo. V takovém případě je pak vhodné pojistnou smlouvu aktualizovat, nastavit vyšší hodnotu nemovitosti.

Z našich zkušeností při prodejích rodinných domů totiž vyplývá, že například při vybavení domu tepelným čerpadlem jeho cena vzroste o 200 procent pořizovací hodnoty tepelného čerpadla. Pokud tedy vybavíte svůj dům tepelným čerpadlem v hodnotě 250 tisíc korun, cena domu může vzrůst o 500 tisíc korun.

Více informací přinesl Casopisczechindustry.cz: Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil.

 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 2.10.2023

Poslední aktualizace: 2.10.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích