Byty už příliš nezlevňují. Jejich ceny jsou však stále výrazně nižší než před rokem

Byty už příliš nezlevňují. Jejich ceny jsou však stále výrazně nižší než před rokem

Ceny starších bytů v některých městech opět rostou. Vyplývá to z naší pravidelné kvartální analýzy, podle které jsou však byty celkově stále výrazně levnější než loni v létě.

Ceny starších bytů v některých městech opět rostou. Vyplývá to z naší pravidelné kvartální analýzy, podle které jsou však byty celkově stále výrazně levnější než loni v létě.

Zatímco v Českých Budějovicích či Ústí nad Labem byty v uplynulém čtvrtletí zlevnily oproti začátku roku o dvě procenta, v hlavním městě či Plzni ale ceny zůstaly na hodnotách prvního kvartálu letošního roku. Starší byt v dobrém stavu či po rekonstrukci o rozloze 60 m 2 si lidé v Praze mohou koupit za zhruba 7 milionů korun. V Plzni pak za 3,8 milionu korun.


Čtyři ze sledovaných měst však ukázaly zvýšení cen v řádu jednotek procent. Cena za m 2 se zvedla například v Brně z 89 822 na 90 930 korun. V Olomouci a Ostravě pak došlo ke zdražení o 2 procenta.

 

Meziročně jsou byty stále výrazně levnější

Mezikvartální statistiky tedy zatím neukazují jasný trend, optikou meziročního srovnání je však patrné, že byty jsou stále výrazně levnější. V Praze se loni touto dobou prodávaly byty za 128 009 Kč/m2. Byt o rozloze 60 m2 lze nyní koupit o zhruba 0,6 milionu korun levněji. V Brně ukazují data na ještě výraznější meziroční pokles, a to na průměrných 11 procent. Byt v Brně o rozloze 80 m2 tak rodina či jedinec pořídí o více než 0,9 milionu korun levněji. V Ostravě došlo dokonce k 13% meziročnímu zlevnění a v Ústí nad Labem k 15%. To znamená možnou úsporu na koupi přes 490 tisíc korun v Ostravě, resp. téměř 480 tisíc korun v případě Ústí nad Labem.

Trh s bydlením ožívá

Přibývá pozitivních predikcí o vývoji ekonomiky: inflace klesá, nezaměstnanost zůstává nízká a řadě profesí rostou platy. Kupní síla domácností se tedy pomalu zotavuje a s ní i poptávka po vlastním bydlení.

Od července navíc žadatelé o hypoteční úvěr nemusí nutně splňovat podmínku, aby se s úhrnem splátek všech svých úvěrů vešli do 45 % svých příjmů, resp. 50 % v případě žadatelů mladších 36 let (limit DSTI). To sice není úplná spása, protože banky podobná pravidla interně uplatňují i tak, přesto
to může některým žadatelům financování bydlení usnadnit. Více informací, vč. komentáře FérMakléři.cz, naleznete zde: https://svethospodarstvi.cz/byznys/ceny-starsich-bytu-prestaly-klesat-hlasi-makleri/

Tabulka: Srovnání vývoje cen u všech velikostí bytů dohromady dle měst:

 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 24.7.2023

Poslední aktualizace: 14.8.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích