Bude letošní rok vhodnou dobou pro nákup nemovitosti?

Bude letošní rok vhodnou dobou pro nákup nemovitosti?

Ceny většiny typů nemovitostí po dlouhé době klesají. Na vině jsou mimo jiné drahé hypotéky.

Nákup nemovitosti by měl být dobře promyšlený a měl by být založen na individuálních potřebách a finanční situaci kupujícího, spíše než na současných trendech na trhu s nemovitostmi. Je také důležité brát v úvahu různé faktory, které by mohly ovlivnit trh s nemovitostmi v dané oblasti, jako je například ekonomická situace, úrokové sazby, dostupnost úvěrů, poptávka po nemovitostech a nabídka na trhu. Tyto faktory by mohly ovlivnit ceny nemovitostí a mohly by mít vliv na to, zda je vhodné v danou dobu kupovat nebo prodávat nemovitosti.

Proto by bylo dobré konzultovat situaci na trhu s nemovitostmi s odborníkem, jako je například realitní makléř, který může poskytnout aktuální informace o dané oblasti a pomoci rozhodnout se, zda je nákup nemovitosti v danou dobu vhodný. Drahé hypotéky mohou mít vliv na ceny nemovitostí, zejména pokud jsou úrokové sazby vysoké.

Když jsou úrokové sazby vysoké, mohou být hypotéky pro některé lidi nedostupné nebo příliš drahé, což může snížit poptávku po nemovitostech. To zase může vést k poklesu cen nemovitostí. Nicméně, cena nemovitosti závisí na mnoha faktorech, jako je například umístění nemovitosti, stav nemovitosti, dostupnost infrastruktury, poptávka a nabídka na trhu a mnoho dalších faktorů. Proto by nemělo být zjednodušováno, že drahé hypotéky jsou jediným důvodem poklesu cen nemovitostí.

Jak vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz, ceny starších bytů v Česku ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku v meziročním srovnání převážně klesly. Výjimkou byla Praha, kde se udržely na stejných hodnotách, a Olomouc, kde byty mírně zdražovaly. Podle nejnovějšího vydání cenového HB Indexu trh s bydlením klesá, přičemž odliv poptávky se dotýká i nových projektů.

Další vývoj se podle odborníků bude v různých segmentech lišit. „Například nemalá část majitelů rekreačních nemovitostí, po kterých byla během covidu enormní poptávka, se svých chat či chalup bude zbavovat. To vytvoří silný tlak na pokles jejich cen. Zlevňovat dále budou zejména nemovitosti v horším stavu, před rekonstrukcí nebo v méně atraktivních lokalitách,“ říká Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz. U nových bytů podle něj zatím ceny stagnují, developeři se v nejistotě ohledně dalšího vývoje zdráhají uvádět nové byty na trh, někdy je namísto prodeje pronajímají.

Pro realitní trh bude zásadní vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Podle analýzy společnosti Next Reality bude impulsem k povzbuzení poptávky pokles sazeb pod hranici pěti procent. David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance, věří v postupné zotavení trhu, které bude výsledkem toho, že sazby půjdou částečně dolů, ceny nemovitostí se budou částečně snižovat, a především lidé si postupně budou zvykat.

„Rychlý růst sazeb a rychlý propad poptávky, to byl do jisté míry šok. A vstřebat šok nějakou dobu trvá,“ říká David Eim, který se domnívá, že stávající hladina úrokových sazeb je přece jen příliš vysoká a ČNB ji nebude držet déle, než bude nezbytně nutné. „V letošním roce – nejspíše ve druhém kvartálu – by již mohlo docházet k pozvolnému poklesu sazeb. Nelze ale očekávat, že by se úrokové sazby hypoték do konce roku dostaly pod 4,5 %,“ předpokládá David Eim.

Jakmile hypotéky zlevní, trh nemovitostí by se měl začít vzpamatovávat. „Nabídka nemovitostí na trhu stále je, bohužel je ale nižší poptávka. Jakmile poroste poptávka, lze očekávat, že v mezikvartálním srovnání ceny nemovitostí opět porostou, případně nebudou dále klesat. Lidé plánující nákup nemovitosti nyní nezřídka vyčkávají na lepší podmínky v bance, popř. na další pokles cen realit,“ domnívá se Lumír Kunz.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 21.3.2023

Poslední aktualizace: 21.3.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích